Motorsåg och skyddsutrustning i skogen

Allt du behöver veta om motorsågar

Motorsåg eller kedjesåg är en portabel och motoriserad såg. Den används vanligen för att fälla, kvista och kapa träd. Motorsågar används idag av väldigt många människor. Allt från skogs- till trädgårdsarbete av stora företag till privatpersoner hemma i trädgården. Med andra ord är det en maskin som är väldigt populär världen över. Det finns många olika typer av motorsågar. Allt från eldrivna motoriserade sågar med sladd till tvåtaktsdrivna sågar, även 4-takt existerar på marknaden. Denna praktiska maskin hittar du i lilla Arvika till stora Beijing.

Motorsågar – historia

Denna maskin är en modern maskin som började att användas mer frekvent i slutet av 1950-talet. Innan detta fanns det opraktiska motoriserade sågar, de var stora och klumpiga. Detta resulterade i att de inte var allt för populära. Den första ”praktiska” motorsågen uppfanns av Andreas Stihl och presenterades 1929. Den vägde hela 46kg vilket ändå gick att använda av privatpersoner, förutsatt att man var stark. I Sverige började enmansmotorsågar att importeras i slutet av 1940-talet, från Nordamerika och Tyskland men även Norge.

Den första svenska motorsågen tillverkades i Varberg av företaget AB Bergborrmaskiner. Företaget samarbetade med Göteborgs Lättmetallgjuteri AB. Det som stack ut med denna motoriserade sågen var att den vägde enbart 29kg vilket var en stor teknisk framgång. Detta resulterade i att det blev en stor framgång på den svenska marknaden.

Det var egentligen efter 60-talet som motorsågar blev alltmer lätta och mer effektiva. När det gäller skogsarbete idag så använder man sig mestadels av skördare och motormanuellt arbete. Det finns dock väldigt många som har en motorsåg hemma. Bönder, villaägare, snickare med flera har ofta en motorsåg hemma. Dessa används oftast till mindre arbeten.

Att tänka på

Vid köp av en sådan här typ av trädgårdsmaskin finns det många olika saker att tänka på. Först och främst är det viktigt att man väljer ut ett märke som är etablerat. Detta betyder för dig som köpare att du försäkrar dig att maskinen du köper är av hög kvalitet. Sedan finns det mängder av olika modeller. Därför är det smart att identifiera sina behov, vilket typ av arbete man ska utföra samt hur frekvent maskinen skall användas. Detta kan göras genom att jämföra de olika modellerna. Detta görs enklast och smidigast genom att söka sig till information på internet. Det går även att fråga sig till informationen genom att kontakta en återförsäljare av trädgårdsmaskiner.

Säkerhet

Enligt skogstekniska.se skadas varje år tusentals personer i motorsågsrelaterade olyckor och ett tiotal personer omkommer. Detta ger en inblick i hur viktigt det är med att tänka på säkerheten vid användning av dessa typer av maskiner. Idag är moderna bensindrivna motorsågar utrustade med flera olika säkerhetsdetaljer, dessa är även lagstadgade. Det handlar nämligen om Vibrationsdämpning, stoppknapp och kedjebroms som aktiveras automatiskt vid kast. När det handlar om skogsarbete måste man även ha godkänd skyddsutrustning. Här gäller flera olika typer av skydd som; Benskydd eller byxor med sågskydd, sko med stålhätta och sågskydd, hjälm med visir eller annat ögonskydd, hörselskydd, handskar, varselkläder på övre delen av kroppen. Se därför alltid till att ha skydd på dig för att inte skada dig själv eller någon i din omgivning.

Tips

När arbetet med motorsågen är utfört kan det ibland underlätta att spola bort spån. För att göra detta behövs gummislangar. Glöm därför inte att läsa artikeln om gummislangar.

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vi har flertalet andra artiklar som är relaterade till denna. Vid trädfällning behövs en rejäl motorsåg, du är välkommen att läsa vår artikel om motorsågar. Mer information om motorsågar hittar du här. […]

Kommentering är stängd.