djurklinik

Att besöka en djurklinik

Om man har ett djur som blivit sjukt eller skadat finns det olika ställen att vända sig till. En veterinär är det vanligaste stället man kontaktar i första läget. Vi akuta fall eller om djuret är väldigt sjukt eller skadat kan man åka till ett djursjukhus. En djurklinik är ett mellanting mellan veterinär och djursjukhus. De har ofta tillgång till mer avancerad teknik och utrustning än en vanlig veterinär.

Många djurkliniker erbjuder akut veterinärvård vid lite mer akuta fall. Då kan man åka dit om djuret exempelvis blivit svårt skadat eller mycket sjukt under kort tid. Vissa djurkliniker erbjuder även jouröppet. Det betyder att man kan kontakta dom när som helst på dygnet och få den hjälp man behöver. Detta gäller dock enbart akuta fall och inte exempelvis rutinkontroller.

Ofta är veterinärerna på en djurklinik specialiserade på ett visst sorts djur. Exempelvis kliniker specialiserade på hästar eller smådjur.

Det är viktigt att man har koll på var den närmaste veterinären ligger, om olyckan skulle vara framme. Då är det viktigt att man så fort som möjligt kan ta sitt djur till en djurklinik. Det är sällan man har tid att sitta och leta efter en djurklinik när man väl behöver den. Man bör även ta reda på vilka öppettider kliniken har. Man vill så klart undvika att åka till en djurklinik som är stängd. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att man får hjälp så fort som möjligt.

När är det dags att åka till en djurklinik?

Det kan ibland vara svårt att veta när det är dags att ta med djuret till en djurklinik. Om djuret har mindre problem som man inte känner till kan det vara mycket svårt. Då är det smidigaste oftast att kontakta den djurklinik du valt och förklara vad som hänt. Oftast kan man få riktigt bra rådgivning och hjälp via telefonen. Om veterinären tycker att djuret borde undersökas kan man då också boka en tid direkt. Djurkliniker är ofta ett bra val när det kommer till lite mer avancerade undersökningar.

Om djuret har riktigt akuta problem är det dock ett bättre alternativ att välja ett djursjukhus. Där har de mer utrustning för att kunna behandla större och mer allvarliga skador.

Hur mycket kostar det?

Det är väldigt svårt att säga på förhand hur mycket ett besök på en djurklinik kommer kosta. Allt beror på vad för typ av undersökning och behandling djuret behöver. Oftast brukar man säga att akut djurvård är lite dyrare än en bokad tid hos kliniken. Anledningen till det är att djur som behöver akut vård måste prioriteras före de andra djur.

Även operationer kan landa på en ganska dyr prislapp. Speciellt om det krävs mer omfattande ingrepp på djuret. Hur mycket man får betala beror också på huruvida man har djuret försäkrat eller inte. Då kan försäkringen täcka en del av kostnaden. Något man måste kolla upp är dock om försäkringen täcker kostnader för den djurklinik du besöker.

Att tänka på inför besök på en djurklinik

Innan man kommer till sitt besök på djurkliniken finns det lite förberedelser som kan vara bra. Eftersom djuren inte själva kan berätta hur de mår är det viktigt att du som ägare gör det. Då är det bra om du observerar djuret ordentligt och kanske antecknar dina iakttagelser. Tänk efter vilka symptom djuret visat och hur länge det har pågått.

Om djuret ska genomgå exempelvis narkos eller operation är förberedelserna extra viktiga. Då ska djuret helst inte ha ätit någon mat under ett par timmar innan man kommer till djurkliniken. Även blodprov blir mer exakta om djuret inte ätit så mycket innan.