hissar-elevators

Hissar i lägenhetshus

Att installera hissar i lägenhetshus är något man bör se om man kan göra om det inte redan finns sådana. Man kan även tänka på att kanske installera en ny hiss istället för den gamla som redan finns. Något man också bör tänka på när det gäller hissar i lägenhetshus är att se till att servicen görs regelbundet. För det är egentligen det viktigaste underhållet som man bör göra regelbundet.

Att inte göra service på hiss i lägenhetshus kan ha stora konsekvenser. Framförallt kan det leda till både böter och skador på de som bor i huset. Något man självklart vill undvika så långt som möjligt. Då det inte är speciellt kul att vara orsaken till att någon skadar sig. Framförallt när detta kunnat undvikas genom att en service gjorts på hissarna i huset.

För oavsett hur nya hissarna är så måste en service göras en gång om året minst. Beroende på modell av hiss och andra faktorer så kan det behövas göras mer ofta än så. Därför är det viktigt att man följer tillverkarens rekommendationer.

Då hissar i lägenhetshus inte används på samma sätt som varuhissar eller industrihissar. Innebär detta att det oftast räcker med service en gång om året. Däremot så ska man inte missa att genomföra den service som krävs. Det enklaste sättet är att varje år boka en service så fort som möjligt.

Installera hissar i lägenhetshus

Om det inte redan finns hissar i lägenhetshuset så bör man tänka på att installera en. Framförallt om det är flera våningar som huset har. Om det däremot bara är tre våningar så kanske det inte är av största vikt.  Man måste dock tänka på att för de boende så är det en stor livsförbättring att ha hissar.

När det gäller de lagar och regler som finns så krävs det hissar i alla nybyggda lägenhetshus. Det kan även krävas om en ombyggnad görs. Därför så kan det vara en bra idé att se över vad som gäller för just den typen av hus som man har. Då kan man nämligen förbereda de förändringar som krävs för att installera hiss.

Det är ytterst sällan som det krävs mer än en enda hiss i ett lägenhetshus i Sverige. Då vi sällan har hus som är så pass höga att det skulle vara bra med fler än en hiss. Om man har en äldre modell så kan det kräva att det installeras en innerdörr i hissen. Något som numera är ett krav och som måste genomföras överallt.

Är det värt att ha hissar om det inte redan finns?

Om man har ett lägenhetshus där de boende inte klagar över att det inte finns hiss. Så bör det möjligtvis inte vara absolut nödvändigt. Däremot så underlättar det livet markant för de boende. Det underlättar även att undvika problem med postutdelningen som sällan går med på att dela ut post på flera våningar utan hiss. Därför så finns det flera skäl att installera hiss i lägenhetshus som saknar sådana. Det blir helt enkelt en långsiktig investering där man kommer få tillbaka de pengar som detta kostar i längden.

Hissar för privathus

I vissa lägen kan det vara absolut nödvändigt att installera hissar i ens eget privata hus. Anledningen kan oftast vara att en person i huset behöver handikappassistens med hjälp av en hiss. Detta underlättar väldigt mycket istället för att exempelvis ha enbart en ramp. Möjligheten för dessa typer av hissar finns för privatpersoner. Det är då viktigt att kontakta att företag som är experter på detta. Något man inte för att glömma bort är även att utföra service på dessa typer av hissar med jämna mellanrum.