Husbesiktning_av_stort_hus

Att utföra en husbesiktning innan flytt

Något som är fundamentalt att göra innan man flyttar in eller ut ur ett hus är en husbesiktning. En besiktning av huset görs i syfte att man som köpare och säljer får en bättre kännedom om husets skick. En person som köper hus kan inte anmäla ett dolt fel som en besiktningsman redan kontrollerat. Det finns protokoll som förtydligar husets skick efter att husbesiktning av en besiktningsman utförts. Detta är inget skodd enbart för att köparen utfört en besiktning. Det är därför viktigt att säljaren också utför en besiktning av huset för att förhindra eventuella konflikter.

Som köpare vill man självklart vara säker på att huset man köper är i bra skick. Framförallt vill man upptäcka dolda fel som man inte vill upptäcka när det är för sent. Därför vill man upptäcka fel så tidigt som möjligt. Just för att det kan komma att kosta väldigt mycket pengar vilket inte alltid känns bra. Husbesiktningen kan vara avgörande när det kommer till frågan om man skall köpa huset eller inte.

Är husbesiktning ett måste?

Det finns ingen lag som säger att man måste utföra en besiktning inför flytt. Däremot har man ett väldigt stort ansvar som köpare för att kontrollera det man köper. Precis på samma vis som säljaren har ett visst ansvar att informera om eventuella fel och brister som kan finnas på huset. Tyvärr kan man inte alltid lita på en säljare. Därför ska man inte utgå från allt som säljaren säger. Personen som säljer kanske inte ens känner till de fel som finns. Därför bör man alltid göra en besiktning inför flytt. Detta är ett pris som man bör baka in i kostnaden av huset då det är så pass viktigt. När en besiktning av huset görs så finns det lagar för hur man ska utföra arbetet. Känner man till dessa lagar och regler någorlunda, så kan det vara till stor fördel. Detta leder till att man har en större förståelse för hur arbetet utförs av besiktningsmannen.

Husbesiktningen möjliggör även att förhandla fastighetens pris om det finns grund för det. Väljer man att inte utföra en besiktning kan detta komma fram flera år senare. Då kan det komma att kosta mer än husbesiktningen från början plus kostnaden för reparationen. Därför är det mycket viktigt att man genomför en husbesiktning. I slutändan kommer man i de allra flesta fallen spara pengar genom att utföra en besiktning av huset.

Att tänka på vid husbesiktningen

Det finns flertalet aspekter man bör se över innan man bestämmer sig för att anlita en besiktningsman. Först och främst är det viktigt att jämföra pris företag emellan som utför en husbesiktning. Man ska dock inte nödvändigtvis anlita det företag som är billigast. Att ”billigast är bäst” är något man inte ska utgå ifrån. Istället kan man läsa omdömen om olika företag, ringa företag och förbereda frågor.

När man väl har bestämt sig för det företag som man känner sig mest bekväm med, så bör man boka tid. Här gäller det att vara noggrann i sin planering. Att flytta eller flytta in är inte lika lätt som man tror, det finns oerhört mycket man bör göra. Att vara ute i god tid när man bokar husbesiktningen är väldigt viktigt. Bor man i exempelvis Linköping så bör man vara ute i god tid. Trycket på besiktning kan variera kraftigt i större städer jämfört med mindre städer. Ska man dessutom följa sin planering så är det bra om man bokar i tid.