Linolja

Linolja & linoljefärg – När, var och hur använder man det?

Att veta när, var och hur man använder linolja bäst är inte alltid enkelt. För det finns flera tillfällen då det kan vara bra att använda linoljefärg. Det betyder däremot inte att det är det enda valet man har. Något man bör tänka på är att linoljefärg är väldigt bra att använda sig av. Anledningen är att det är en färg som innehåller stora mängder färgpigment. Det gör att färgen är heltäckande på ett sätt som många andra färgtyper inte är.

Så genom att använda linoljefärg så får man en färg som dessutom har en väldigt hög torrhalt. Torrhalten beskriver hur mycket av färgen som torkar och inte avdunstar. Vilket är 100 % när det gäller linoljefärg så man får ett mycket högre värde för pengarna när man köpet linoljefärg.

Genom att använda sig av linoljefärg på trä så får man dessutom en färg som även skyddar trät. På samma sätt som om man använt sig av enbart linolja. Något som man inte får man andra färgtyper och även med tunna lager linoljefärg så får man den effekten.

Så genom att använda linoljefärg så får man både en högtäckande färg som inte avdunstar. Dessutom behandlar och skyddar träet du målar på.

Vart ska man använda linolja & linoljefärg?

Linoljefärg kan användas nästan överallt och det gäller enbart att veta vilken färg man ska använda sig av. Både på fasaden och inomhus så kan man använda sig av linoljefärg. Det är helt enkelt en väldigt bra färgtyp som skyddar både mot väder och vind. Färgtypen håller även under en längre tid vilket medför att man inte behöver göra om jobbet speciellt ofta. Man måste dock tänka på att linoljefärg inte är en färgtyp som man behöver använda speciellt mycket av. Ofta räcker det med väldigt tunna lager färg för att få samma effekt som om man använt väldigt mycket.

Linoljefärg används enklast genom att stryka på tunna lager färg på underlaget. Då ser man enkelt om man behöver lägga på mer färg eller om det räcker. Man måste dock tänka på att köpa linoljefärg gjord på kallpressad linolja. Om man istället köper en linoljefärg gjord på varm pressad linolja så får man en sämre färg då den då innehåller vissa föroreningar.

Underlagen som man kan använda linoljefärg på är trä, puts och järn. Samma sak gäller både om den målas på underlag utomhus eller inomhus. Däremot bör man titta på den färgen man köper för att ta reda på vilka underlag som är bäst lämpade att använda färgen på.

Att tänka på när det gäller färg av linolja

Som vi nämnt bör man alltid köpa linoljefärg gjord på kallpressad linolja. Då får man den högsta kvaliteten som man kan få. Man bör även läsa på om de olika märkena som finns för att hitta den färg som helt enkelt är bäst.

Det finns få ställen där man inte kan använda sig av linoljefärg men man måste tänka på att läsa vad som står på färgburken. Så att man inte missar något viktigt.

Identifiera behov

Det är viktigt att man identifierar sina behov när det gäller vilket arbete som helst. I detta fall handlar det om att inte köpa för mycket eller för lite linolja eller färg av linolja. Genom att mäta rummet som skall behandlas av linolja så kan man enkelt räkna ut hur mycket man behöv. Känner man sig osäker kan man fråga någon med expertis inom området. Förslagsvis bör man fråga den affär man köpt produkten ifrån.