Markiser bar

Vad är egentligen markiser och vilken funktion fyller de?

Alla har vi sett markiser, men vilken funktion fyller de egentligen?

Sommaren är den tiden då man faktiskt kan njuta av sin lediga tid och sitta i solen. Sommaren är också den tiden på året då man även måste tänka på olika solskydd för sitt hem. Det finns nämligen inga större problem med sol under vinterhalvåret men under sommaren kan det bli jobbigt. För om man inte har de rätta solskydden i sitt hem kan detta innebära konsekvenser. En av konsekvenserna innebär att det kan det bli väldigt varmt och ljust i ens hem. Något som kan vara trevligt en liten stund men värmen kan vara väldigt störande. Dessutom kan det vara svårt att sova om det både är alldeles för ljust och alldeles för varmt. Det är också en av de största anledningarna till varför man faktiskt ska planera sitt hems solskydd ordentligt.

För genom att planera och sätta upp ordentliga solskydd kan man nämligen undvika en massa störande moment. Alla känner nog till hur solen träffar tv:n och gör det omöjligt att se vad det är som händer. Ett annat vanligt alternativ är att man sitter i soffan och tar det lugnt när solen lyser en rätt i ansiktet. Något som kanske inte alltid är så trevligt när man försöker att ta det lugnt. Därför ska man också tänka ut vilka solskydd man behöver och vill ha.

Vad är egentligen markiser?

När man börjar att planera sitt hems solskydd kan det vara bra att känna till vad markiser egentligen är. Markiser är nämligen ett av de bästa solskydden på många sätt och vis. Det både skyddar mot direkt solljus och mot att det blir varmare inomhus. Markiser monteras nämligen utanför på fasaden och de gör att solstrålarna inte träffar ens fönster direkt. Något som minskar värmen som når fram till och in i hemmet. Vilket kan göra en stor skillnad för den som får det väldigt varmt inomhus.

Man kan säga att markiser är som ett skyddande lager som gör att solen helt enkelt inte värmer upp inomhus. Dessutom slipper man att ens solskydd är monterade inomhus och blockerar ens utsikt, något som markiser inte gör. Det man dock bör känna till är att markiser inte kan mörklägga ett rum utan enbart minska ner det direkta solljuset. Om man vill ett solskydd som mörklägger ett helt rum måste man istället titta närmare på andra solskydd. Då man annars inte kommer vara speciellt nöjd med markiser om man inte kombinerar dem med ett annat solskydd.

Vart kan man köpa markiser?

Markiser kan köpas nästan vart som helst, både i vanliga butiker och på nätet. Med andra ord spelar det inte roll om man bor i Sundsvall, Pajala eller Malmö. Man får själv välja vart man hittar de markiser som passar ens egna hem, vilket trots allt är relativt viktigt. Det man bör komma ihåg är att man faktiskt kan få markiserna mycket billigare om man köper dem på nätet. Framförallt får man en möjlighet att faktiskt jämföra priserna mellan olika butiker. Något man faktiskt inte kan göra om man åker runt till olika butiker. Åtminstone inte på samma sätt som om man köper på nätet. Man ska dock komma ihåg att det är viktigare att man faktiskt får de markiser som man vill ha.

Det finns dock tillfällen då det kan vara bättre att köpa markiser i butik. Känner man sig osäker på produkten och inte litar på bilderna man ser på nätet. Så kan man istället åka till en butik och se samt känna på produkten fysiskt vilket kan vara en fördel. Möjligheten för att fråga personalen finns också vilket kan ge en mer specifika detaljer om produkten.

Identifiera behov

Innan man väl bestämmer sig för att köpa någon typ av solskydd finns det flera saker man bör tänka på. Det finns flertalet saker man bör ha i åtanke. Först och främst bör man tänka på hur mycket man vill kontrollera solintaget i rummet. Därefter väljer man produkt och pris i samma veva. Design är även en viktig aspekt i det hela, eftersom att man självklart vill att det ska bli snyggt.

Är du nyfiken på andra typer av solskydd som gardiner & plisségardiner? Du hittar fler spännande artiklar om solskydd på våra fantastiska blogg. Trevlig läsning!