Mobilkran/lyftkran

Mobilkranar – när behövs de?

Det kan ibland vara svårt att veta om man behöver en mobilkran eller lyftkran. Principen bakom det hela är densamma då båda lyfter saker och ting. Men det kan vara som så att man inte har så mycket utrymme eller inte behöver lyfta saker och ting speciellt högt.

Mobilkranar fungerar på ett likartat sätt som en lyftkran men en lyftkran är oftast mer lämpad för större saker och ting. Det finns dock situationer där man behöver en eller fler mobilkranar istället för en lyftkran. Något som också gör att man verkligen måste tänka över situationen man ska använda kranen i. För det kan helt enkelt vara i stort sett omöjligt att använda en vanlig lyftkran ibland. Framförallt om det gäller mindre byggen där det helt enkelt inte finns plats att sätta upp en lyftkran. Det kan också vara som så att man helt enkelt inte får tillståndet som krävs för att sätta upp en lyftkran. Då måste man använda sig av en mobilkran då man inte alls behöver samma tillstånd för en sådan. Dock kan det fortfarande krävas tillstånd för att använda den typen av maskiner men dessa brukar inte vara lika svåra att få.

Hyra in en mobilkran

Att hyra en mobilkran är inte det enklaste, det är inte som att hyra en bil. Det kräver betydligt mer förberedelse och större framförhållning. Man ska inte heller utgå ifrån att man får de tillstånd som eventuellt kan krävas. Så om man behöver hyra in en mobilkran bör man först och främst ta kontakt med kommunens byggnadskontor. Då får man all den information som man behöver om vilka tillstånd som krävs för att använda en sådan kran.

Man bör också tänka över trafiksituationen och förbereda så mycket som möjligt för att minska de problem som kan uppstå. För även om en mobilkran tar mindre plats än en lyftkran, kan den fortfarande blockera trafiken. Något som inte alltid är helt enkelt att klara av om man inte har förberett sig ordentligt. Vilket också är en del av det man bör göra redan innan man hyr in en mobilkran.

Mobilkranar är enklare att använda och kräver mindre utrymme. Men man får inte glömma bort att man behöver en behörig operatör för att få använda en sådan. Det är inte en maskin som vem som helst får använda sig av. Vanligtvis så kan man hyra in en operatör tillsammans med maskinen från samma företag.

Viktigt att tänka på när man ska använda en mobilkran

När man kommit fram till att situationen kräver en mobilkran istället för en lyftkran, är det dags att planera allt. För det är egentligen det som är det allra viktigaste. Man ska se till att boka in mobilkranen under den tid man behöver den och gärna med en operatör.

Man ska även se till att kontakta kommunen för att ta reda på vad som gäller men även i vissa fall markägaren. Det är inte alltid tillåtet att placera en mobilkran hur som helst på privatmark.

Utbildning för mobilkranar

Idag finns även möjligheten att utbilda sig för att få hantera mobilkranar. Utbildningen sker i två faser. Den första fasen tar upp teoridelen kring att hantera mobilkranar. Den andra delen handlar om att lära sig hantera maskinen rent praktiskt. Är man en erfaren kranförare kan man gå en handledarutbildning om så önskas.