Värmepumpar

Värmepumpar i Kungälv

Vad använder man en värmepump till?

Värmepumpar används för att föra över värme från en kallare plats till en varm plats. Detta genomförs med hjälp av energi. Värmepumpar idag är väl utvecklade och kan ha en verkningsgrad upp till 500 %, det vill säga att de kan överföra 5 gånger värmen. I Kungälv finns flertalet butiker som säljer värmepumpar såväl i fysiska butiker som online. Värmepumparna kan sedan användas till olika typer av anläggningar, vanligen hus eller andra anläggningar som är i behov av värme.

KB-Rör är ett av de bolag som finns belägna i Kungälv. De arbetar med att förse befolkningen med värmepumpar av olika slag. De olika värmepumpar som de tillhandahåller är de allra vanligaste och innefattar luft-luft-, luft-vatten-, frånluft-, berg- eller jordvärmepump. De olika typerna av värmepumpar fungerar på olika sätt. Luft-luft värmepumpen fungerar genom att pumpen tar in luft utifrån. Sedan förse insidan av lokalen eller bostaden med värmeluft. Denna typ av anordning fungerar bäst i inomhusanläggningar som har en öppen planlösning.

Fördelen med värmepumpar

Fördelen med luftvärmepumpen eller komfortvärmepumpen som den även kallas är att den kan användas även till att kyla bostaden på varma dagar. Klimatteknik i Kungälv säljer de nya varianterna av luftvärmepumpen som är utformad för att vara så miljövänlig som möjlig. Samtidigt är dessa värmepumpar väldigt effektiva och fungerar väldigt bra även vid lägre temperaturer.

En annan typ av värmepump som fungerar bättre till andra typer av anläggningar är bergvärmepumpen. Man kan återfinna denna typ av värmepump i Kungälv också. Denna fungerar genom att den hämtar ut värme från bergen till anläggningen som ska värmas upp. Vanliga bergvärmepumpar innehåller komponenterna; varmvattenberedning, el-patron som används för tillsatser samt styrningsenhet.

Olika typer av värmepumpar

Luft-vattenvärmepump är en annan typ av värmepumpsanläggning som återfinns i stora delar av Sverige och inte minst i Kungälv. Denna typ av värmepump är dock inte alltid lika miljövänlig. Under de kallaste dagarna i Sverige så kräver denna anläggning en el-, olje- eller vedpanna som hjälper till att producera den värme som värmepumpen själv inte klarar av att ge. I övrigt så hämtar denna form av värmepump in värmen från luften. Den är till sättet väldigt lik luftvärmepumpen så kopplas denna anläggning till värmesystemet.  Därefter producerar denna anläggning både värme och varmvatten.

Frånluftsvärmepump är den typ av värmepump som ventilerar huset för att sedan föra över energin till varmvattnet och värmesystemet. I praktiken så går det till så att enheten har en fläkt som absorberar ventilationsluft ur husets samtliga våtutrymmen. Detta bidrar till ett undertryck. Detta leder till att luften från andra rum söker sig till dessa våtutrymmen och ny luft ventilerar igenom lokalen.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns flertalet olika typer av värmepumpar. Alla fungerar på olika sätt och är därmed användningsbara till olika typer av uppvärmning. I vissa lokaler passar sig en viss typ av värmepump medan det i andra passar med helt andra typer av värmepumpar. I Kungälv så återfinns alla typer av värmepumpar. Man kan på så sätt få tag på just den typ av värmepump som passar just den lokalen man behöver uppvärmd.

Att tänka på

Idag kan du beställa värmepump oavsett vart i landet du bor i. Det är en vanlig produkt som många har i sitt hem idag. Det man bör tänka på är att kolla på olika modeller och välja den som passar en bäst. Det man bör ha i åtanke är hur stor effekt värmepumpen skall ha samt märke. Vissa märken har bättre kvalitet än andra, men det behöver inte betyda att den dyraste är bäst.

 

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Glöm inte att läsa mer om vanliga värmepumpar. Mer information om värmepumpar hittar du här. […]

Kommentering är stängd.